Polistyren

Polistyren i folie polistyrenowe

Polistyren jest bezbarwny, twardy i termoplastyczny. W przeciwieństwie do polipropylenu mięknie w niższej temperaturze, ma mniejszą lepkość i łatwiej uzyskać z niego przedmioty o złożonych kształtach. Dlatego idealnie sprawdza się jako folia spożywcza w przemyśle mleczarskim, cukierniczym, a także garmażeryjnym. Może znaleźć swoje zastosowanie także jako surowiec na przekładki oraz materiał zabezpieczający produkty.

Jak wygląda produkcja i pakowanie folii z polistyrenu?

Folie z polistyrenu produkowane są dwiema metodami – wytłaczania rękawa z rozdmuchem albo wytłaczania płaskoszczelinowego. Pierwsza metoda polega na roztopieniu polistyrenu i wydmuchiwaniu go przez szczelinę tak, by uzyskał postać cienkiego rękawa, który w kolejnym etapie chłodzi się powietrzem. W ten sposób można uzyskać bardzo wytrzymałą i rozciągliwą folię. Druga metoda z kolei jest mniej czasochłonna i polega na rozciąganiu polistyrenu na specjalnych cylindrach. Tak wyprodukowana folia może mieć nawet kilka warstw.

Produkcja polistyrenu to złożony proces, który umożliwia uzyskanie m.in. folii spożywczej wysokiej jakości. Każda gotowa folia w postaci taśmy zwijana jest w rulony na tulejach papierowych o średnicy 75-76 mm i 150 mm. Rolki są zabezpieczane folią stretchową, a następnie ustawiane na paletach typu EURO lub większych, w jednej lub dwóch warstwach. Dodatkowo są zabezpieczone pasami spinającymi.

Zalety folii polistyrenowych

Folie polistyrenowe stosuje się głównie do pakowania i przechowywania żywności, m.in. mięsa, warzyw, owoców czy serów. Zapobiegają one przenikaniu zapachów i chronią produkty przed zabrudzeniem, a ponadto pozwalają utrzymać je w świeżości przez długi czas. Ten rodzaj folii może być stosowany również jako zabezpieczenie w transporcie. Na przykład produkty owinięte folią polistyrenową na palecie nie będą narażone na deszcz, słońce i inne niekorzystne warunki atmosferyczne.