Folia spożywcza

Folia spożywcza z polipropylenu

Folie spożywcze wykonujemy z termoplastycznego polipropylenu, który jest tworzywem nietoksycznym. Decydując się na ten rodzaj opakowań mają Państwo gwarancję, że żadne szkodliwe substancje chemiczne nie przedostaną się do jedzenia. Wszystkie folie spożywcze w naszej ofercie są dopuszczone do kontaktu ż żywnością przez Państwowy Zakład Higieny.

Zalety opakowań foliowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością

Opakowania z folią spożywczą powinny mieć wysoką plastyczność i dużą odporność mechaniczną, by dobrze ochronić zapakowane produkty. Muszą też zapobiegać przedostawaniu się wilgoci i zapachów, by nie dopuścić do rozwoju pleśni na artykułach spożywczych.

Który rodzaj folii spożywczej wybrać?

Oferujemy Państwu folie spożywcze z polipropylenu lub polistyrenu. To, którą Państwo wybiorą jest uzależnione przede wszystkim od rodzaju żywności przeznaczonej do zapakowania i przechowywania.

Folie z polipropylenu są wysokoelastyczne i trwałe. Mają najmniejszą gęstość ze wszystkich stosowanych polimerów, dzięki czemu wyróżniają się wysoką odpornością chemiczną i umożliwią bezpieczne przechowywanie produktów o wysokiej zawartości tłuszczu, tj. mięsa, ryb, serów czy innych wyrobów mlecznych. Z kolei polistyrenowe folie wyróżniają się dużym połyskiem powierzchniowym. Są bardziej twarde i kruche, ale za to mają większą stabilność. Świetnie nadadzą się do przechowywania produktów sypkich i wyrobów cukierniczych.